Rokjesdagloop


Martin bril is degene die de term Rokjesdag populair maakte. Even ter verduidelijking, veel mensen denken dat hij de bedenker van dit woord is, maar dat is niet het geval.

Rokjesdag is de dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar zomerse kleding zoals een rok dragen, zónder bijvoorbeeld een panty of legging.

Op 3 april was in Amsterdam de vijfde editie van de Rokjesdagloop. Het weer zat mee, dus genoeg enthousiaste lopers!

Wat is de Rokjesdagloop? 

Het is een evenement met:

  • Een kidsrun
  • 5 km hardlopen
  • 10 km hardlopen
  • 5 km wandelen
  • 10 km wandelen.
rokjes dag
De warming-up!

Bij de Rokjesdagloop staat het goede doel centraal, namelijk lopen voor MS. MS is een chronische aandoening in het zenuwstelsel. Het treft, 1 op de 1000, jonge mensen tussen 20 en 45 jaar en zet hen buitenspel door het onvoorspelbare verloop van MS. Het VUmc MS Centrum Amsterdam doet onderzoek naar het vinden van een oplossing voor deze letterlijk zenuwslopende ziekte. Tijdens de Rokjesdagloop wordt er stilgestaan bij het belang van onderzoek en er zijn ook meerdere lopers die hier zelf mee te maken hebben. Iedere dag voor een persoon met MS kan weer anders zijn en het behalen van de finish is dan al een hele prestatie op zich.  Je ziet veel teams waarbij de saamhorigheid centraal staat.  Naast de individuele inschrijvingen zijn er ook veel vriendinnenteams.

Een rokje is echter niet verplicht, al wordt het wel gewaardeerd. De meeste fanatieke lopers die om een podiumplek strijden verschijnen namelijk in hun ‘gewone’ sportoutfit.

Meer lezen over de Rokjesdagloop? www.rokjesdagloop.nl

rokjesdag2
Het goede doel MS

En natuurlijk nog een verslag van mijn eigen ervaring

Net als vorig jaar liepen mijn twee collega’s Femke en Rochelle weer mee. Daarnaast waren ook meerdere personen uit Veghel en omgeving trouw aanwezig. Deze personen heb ik overigens via Rochelle leren kennen en zie ik regelmatig bij een wedstrijdje verschijnen.

Dit jaar ging het in de groepsapp over een teamnaam en al snel was er beslist: de Brabo Babes. Nu  moet ik opbiechten dat het plaatsje Velddriel nét boven Brabant ligt en dus onder de provincie Gelderland valt. Met een grapje werd er gevraagd of ik dan wel een zachte G had… dus kon ik toch bij het team!

Naast een leuke groepsnaam moest er natuurlijk ook een outfit gescoord worden. Geheel in stijl verschenen wij in een Brabants jurkje of in een rood met witte slipjas aan de start. Ons team was in ieder geval goed te herkennen!

rokjesdag3
Teamfoto brabo babes

Hierbij nog wat foto’s van andere teams

rokjesdag4

rokjesdag6

rokjesdag5

Dit jaar werd het startschot gegeven door Lieke van Lexmond, 1 van de hoofdrolspelers van de film rokjesdag. Naast haar zie je Tessa van de Berg, ambassadrice van MS Research.

rokjesdag8

Een aantal van ons team, waaronder ik, liepen de 5 km. De andere helft nam deel aan de 10 km.

Kort na de start was het voor mij eigenlijk al duidelijk. Sjoukje v/d Boom ging als een speer! En hier alvast een groot compliment voor haar: Misschien letterlijk een soort ‘aanstormend’ talent. Nadat ze ontdekte dat ze goede tijden neer kon zetten heeft ze zich namelijk aangesloten bij een atletiekvereniging. Nu staat haar PR op de 5 km al op 19 minuten en enkele secondes!

Tja, dat doe ik haar natuurlijk niet na. Er was niet echt sprake van een kopgroep want al snel liepen we een beetje verdeeld. Vorig jaar had ik de voorste loper als haas uitgekozen, maar nu stonden er iets te veel snelle jelles aan de start. Ik begon goed maar na 1,5 km was het toch wel erg warm onder de arm. Daar liep ik dan, in een shirtje mét een slipjas met lange mouwen en schoudervullingen. Verreweg van ideaal dus.
Dit jaar had ik betere tijden gelopen op mijn trainingen dan vorig jaar, maar tijdens de Rokjesdagloop was ik bijna een minuut langzamer dan vorig jaar. Of het door de kleding of de temperatuur kwam weet ik niet. Waarschijnlijk ook omdat ik al snel het idee had dat ik de plaats waar ik liep wel kon weten te behouden maar mijn voorganger niet meer in kon halen én geen PR zou kunnen lopen. Toch werd ik nog 5de, dus ik mag niet ontevreden zijn! Zeker niet aangezien ik zonder pijntjes kan lopen…. Iets wat voor veel personen toch wel anders is.

Mijn andere teamgenoten die wegens verkoudheid of gebrek aan trainingstijd  zichzelf niet zo hoog inschatte voor vandaag liepen hartstikke goed! We mochten dus trots zijn op onze prestaties.

Na het lopen zaten we in het zonnetje te wachten op de prijsuitreiking.
En niet voor niks…. we wonnen namelijk met ons team de tweede prijs in de categorie originele kleding. We gingen met een goed gevulde goodiebag naar huis en de eerste ideeën voor volgend jaar zijn er al, wat ook dan verschijnen we natuurlijk aan de start!

rokjesdag9

rokjesdag11
In totaal is er €27.073 opgehaald voor het goede doel!

Deze blog is geschreven door: Manon

One thought on “Rokjesdagloop

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s