Tips en tricks voor buitensporters!


Zeker nu het ’s avonds langer licht is, kun je je training in de avonduurtjes ook prima buiten doen. Ben je gewend om altijd binnen te sporten, dan vergt buiten sporten wel een iets andere aanpak qua opbouw, kleding en schoeisel. De meesten die hun sporten in deze maanden naar buiten verplaatsen, pakken de mountainbike i.p.v. de spinningfiets binnen. Of verruilen de loopband van binnen voor de (bos)paden buiten. Zeker voor de laatste groep mensen heb ik wat tips en tricks. Buiten (hard)lopen is heel anders dan binnen. De loopband kent geen hobbels, geen kuilen, geen bochten, geen onverwachte plassen regen… Dit betekent meer, maar ook een andere belasting op je gewrichten en (knie/enkel)banden.

De grootste klachten die buitensporters kunnen krijgen, zijn knieproblemen. Mede door de zwaardere belasting, maar ook door het soort schoeisel dat gedragen wordt. Een buitenschoen is nou eenmaal anders dan een binnenschoen. Laat je hardloopschoenen checken bij een specialist. Is de demping nog o.k.? Past de schoen wel bij jouw voet? Etc. Ook is goede kleding een must.  Met buiten sporten krijg je te maken met zon, regen, een zomers briesje of harde tegenwind etc. Juiste kleding die snel droogt en goed ademt, is dan een must. Bij Hip to the Gym is er kleding die hier echt perfect aan voldoet. Ze zeggen wel eens een goed begin is het halve werk. Dat start dus met goede kleding en goed schoeisel.

Rust is ook sporten

Een valkuil voor mensen die buiten sporten – en zeker ook voor hardlopers – is hun enthousiasme. In het begin voel je je goed en blij (dat stofje dat aangemaakt wordt in de natuur J) en dus wil je meer. Niet 1 keer in de week lopen, maar 2 of wellicht 3 x. Dan, na 3 maanden komen de eerste klachten. Knieën, scheenbenen, enkels. Deze zijn niet bestand tegen deze enthousiaste opbouw van je trainingen. Mijn advies is dus ook echt. Sporten betekent ook rust nemen… Minimaal 1 tot 2 dagen rust na je trainingen heb je nodig! Je kunt dus prima 2 of uiteindelijk 3 x in de week lopen maar pak wel altijd 1 dag rust. Nog beter voor je opbouw is krachttraining te combineren met hardlooptraining. Ik ben fan van krachttraining! Zeker ook voor vrouwen. Je vangt nu eenmaal die klappen van het (hard)lopen veel beter op met wat meer spiertjes in je benen. Dus plan buitentrainingen in op het gebied van kracht. Dit kan prima met eigen lichaamsgewicht. Denk aan squats, lunges, push ups, planken etc.

En dan als laatste. Heb je de smaak te pakken en loop je aardig wat kilometertjes weg, zorg dan voor vocht in de vorm van water. Vochttekort is krachttekort. Ik zeg altijd: bij het sporten mag je drinken vóórdat je dorst krijgt. Dus kleine slokjes water zorgt dat je niet uitgeput raakt.

Schoenen na afloop van de Strong Viking

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips als je vaker buiten wilt gaan sporten.

Have fun!

Groet,

Kristel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s