Obstacle Course Racing


Wat is een obstacle run?

In het Nederlands vertaald is het een obstakelloop, een hardloopevenement waarbij je onderweg hindernissen tegenkomt. Voor veel mensen ook herkenbaar als een stormbaan van het leger. Er worden diverse runs georganiseerd, maar bij alle evenementen wordt je fysieke en mentale conditie flink op de proef gesteld. Vanzelfsprekend is een obstacle run heerlijk in de buitenlucht, in een mooie omgeving vol modder, water en fantastische obstakels!

Wat kun je allemaal tegenkomen?

Vaak is er de keuze om verschillende afstanden te lopen. Denk hierbij aan 6, 12, 18 of zelfs 42 km! Je kunt je vast wel voorstellen dat er ontzettend veel verschillende obstakels geplaatst worden. Welke obstakels dat zijn is natuurlijk afhankelijk van de ‘gestoorde’ geest van de ontwerpers. Toch zitten er altijd wel vaste onderdelen in zoals:

The Wall

Het is niet bijzonder dat je over muren heen moet klimmen, soms zijn deze muren zo hoog dat een belangrijk aspect teamwork is. Vaak loop je niet alleen, maar probeer je samen alles te overwinnen.

35542519_s

The Crawl

In elke run zit er wel een crawl. Plat op je buik tijgeren door de modder onder een strak gespannen net van prikkeldraad. Klinkt vet toch?

 

Monkeybars

Hierbij verplaats je jezelf als een aap onderlangs een ladder. Dit obstakel komt echt op armkracht en techniek aan.

Swimming

Inderdaad! Bij veel evenementen zul je nat worden.

Touwnetten

Ook klimmen zal een onderdeel zijn van een obstacle run, of dat nou in een net, een touw, een rek of een boom is, alles is mogelijk.

Trenches

Verplaats jezelf door kuilen gevuld met modder en water!

Autobanden

Of je nu een autoband mee moet nemen, over een stapel heen moet klimmen of horizontaal moet verplaatsen, je kunt ze altijd wel verwachten!

35542558_sMaak van buiten spelen een echte sport!

Daar waar iedereen het leuk vindt om buiten te spelen en vies te worden, zijn er steeds meer mensen die hiervan een sport willen maken. OCR is een officiële sport, dat staat voor Obstacle Course Racing. Het grootste gedeelte van de deelnemers van een obstacle run loopt voor de fun, een selectie doet mee voor de winst. Zo worden er sinds 2014 zelfs wereldkampioenschappen gehouden. De evenementen worden steeds groter en drukker bezocht, zo waren er in 2012 nog maar 12.000 deelnemers, maar in 2015 ligt het aantal al boven de 150.000 deelnemers! Training daarvoor wordt vaak gedaan in de vorm van bootcamp of crossfit, echter zijn er nog maar weinig vaste trainingslocaties met een echt obstakel parcours.

The Outdoor PACT

Op 17 april 2016 wordt er op zwembad de Randoet in Made een splinternieuw obstacle training parcours geopend. Het is echt voor iedereen geschikt. Zo zullen er kinderfeestjes worden georganiseerd, bedrijfsuitjes, groepen vrienden of individuele entree. Iedereen die kennis wil maken met OCR, serieus wil gaan trainen voor een evenement of gewoon een keer wil ‘buiten spelen’ is natuurlijk van harte welkom bij de opening! Er zullen die dag clinics worden gegeven, wedstrijdjes worden georganiseerd en nog veel meer. In mijn volgende blogs ga ik jullie op de hoogte houden van de bouw, de hindernissen en de mogelijke sportactiviteiten!

Be there and join the PACT!

Deze blog is geschreven door Jeroen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s