HELP IK WIL GRAAG GROEPSLESSEN GAAN VOLGEN……….. (Deel 1)


Je kent dat vast wel, je gaat voor de eerste keer naar de sportschool en dan krijg je een heel mooi groepslesrooster met meer dan 20 verschillende groepslessen, welke groepsles past nu het beste bij jouw?

Met deze blog wil ik het voor jullie een stukje makkelijker maken om te kiezen.

Samen bereik je meer!

Het trainen in een groep is behalve een stok achter de deur om te blijven komen ook effectief en erg leuk om te doen. Groepslessen zijn er voor iedereen, dik, dun, jong en oud.

Als leek is het erg moeilijk om een groepsles inhoudelijk op kwaliteit te beoordelen.

Rondvragen hoe lang men al gemiddeld traint, kan wat meer inzicht geven. Blijven mensen terugkomen dan zijn de lessen blijkbaar leuk om te volgen en/of is men tevreden over de resultaten. Erg belangrijk is dat je een goede instructeur voor de les hebt staan. Maar hoe weet je nu of je een goede instructeur voor de les hebt staan? De meeste lessen van goede instructeurs staan vol. Omdat andere klanten je al voor zijn gegaan kun je dus van te voren kijken of een groepsles goed gevuld is.

Een goede groepsles instructeur zal het uiterste van je vragen en dit resulteert in meer effort en effect dan wanneer je in de sportschool een half uurtje op de loopband staat.

17610565_s

Hieronder beschrijf ik een aantal kenmerken waaraan je een goede groepsles instructeur kunt herkennen:

  • Ritmegevoel hebben en kunnen cueën op de muziek. Dit klink misschien logisch maar er zijn nog steeds veel instructeurs die een weekendje naar een opleiding gaan en zich een volleerd groepslesdocent vinden. Je hebt van die instructeurs die meer bezig zijn met de muziek en hun choreografie, dan met de klanten.
  • De instructeur ziet gelijk dat je voor het eerst bent en stelt zichzelf voor, stelt je vragen over je gezondheid, je doelstelling en legt even kort uit wat de bedoeling is (geeft je materiaal wat je eventueel nodig hebt tijdens de les). Hij of zij neemt na de les ook even de tijd om de les met je te evalueren.
  • Weet hoe het menselijk lichaam in elkaar zit (anatomie, fysiologie, energiesytemen enz) zodat hij of zij iemand ook echt goede adviezen kan geven over welke lessen het beste passen bij het doel dat je als klant voor ogen hebt.
  • Kan goed differentiëren tijdens zijn of haar les. Klanten met blessures krijgen aangepaste oefeningen. Denkt bijvoorbeeld ook aan klanten die zwanger zijn of net zijn bevallen en weer willen gaan sporten of mensen die de passen te moeilijk of te makkelijk vinden en biedt daarbij extra begeleiding en uitdaging. Een goede instructeur is eigenlijk een soort van duizendpoot.
  • Heeft aandacht voor iedereen dus niet alleen voor de mensen die op de eerste rij staan en haar of zijn grootste fans zijn. Maar juist ook aandacht geeft aan de mensen die achteraan staan.
  • Zorgt dat iedere les weer een feestje is! Dit zorgt ervoor dat klanten uitkijken naar de les en zich volledig geven tijdens de les. De instructeur entertraint en geeft zichzelf volledig, ook als hij of zij zich eens een keertje niet zo lekker voelt.
  • Zorgt voor leuke thema’s in zijn of haar lessen, zo blijft het leuk en vernieuwend.
  • Wat uiteindelijk ook erg belangrijk is: voel je je op je gemak bij de instructeur? Ga op je gevoel af!

31777932_s

Dit zijn enkele punten waaraan je een goede instructeur kan herkennen.

Nu je het bovenste gedeelte hebt gelezen kun je met deze punten kijken en observeren of je te maken hebt met een instructeur die zijn/of haar werk serieus neemt en jou het uiterste uit jezelf laat halen zodat jij kunt ervaren dat groepslessen wel degelijk effectief zijn.

Hieronder nog een leuke link over groepslessen: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/naar-de-sportschool-groepslessen-populairder-dan-ooit

In mijn volgende blog ga ik dieper in op de verschillende soorten groepslessen die worden aangeboden op sportscholen.

Deze blog is geschreven door: Joanne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s