Trainingsschema starten 5 km hardlopen


Het vorige artikel dat ik schreef ging over goede voornemens om te starten met hardlopen. Er zijn verschillende manieren om te beginnen. Sommigen rommelen zelf wat aan, anderen sluiten zich aan bij een loopgroep en weer anderen gaan zelf aan de slag met een trainingsschema.

Zoals jullie misschien al gelezen hebben vond ik de muziekbestanden van Evi Gruyaert erg fijn. Luister je tijdens het lopen liever naar je eigen muziek? Dan kun je ook gebruik maken van een trainingsschema.

Het is belangrijk om op te warmen en na de warming-up kun je van start gaan. In het schema wordt er afgewisseld tussen wandelen en hardlopen. Wanneer je wandelt is het goed om stevig door te wandelen. Bij het hardlopen is het belangrijk dat je een tempo aanhoudt waarbij je ondertussen nog zou kunnen praten, dus géén sprint!

Na je training is het belangrijk om rustig uit te lopen, de welbekende cooling down.

Neem na je dag dat je hebt gelopen minimaal 1 dag rust!

Wil je het hardlopen weer oppakken? Of heb je al een goede conditie? In dat geval kun je zelf bekijken met welke les je zou willen/kunnen starten en vanaf dat deel in het schema beginnen.

Daarnaast wil ik je als tip meegeven om je laatst gelopen training te herhalen wanneer je bijvoorbeeld een week niet hebt kunnen lopen. Dit is ook aan te raden wanneer een training minder goed liep dan gepland. Het is immers niet fijn wanneer je daardoor iedere keer letterlijk ‘achter blijft lopen’. En…. je wilt natuurlijk wel je goede voornemens waar kunnen maken!

Succes!

H = Hardlopen

W = Wandelen

Blog 3 Trainingsschema 5 km hardlopen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s