Yoga: zweverig?


Over Yoga wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het beeld voor zich van een volle, naar wierook ruikende zolderkamer met een docent op geitenwollen sokken die je vraagt een boom na te doen… Ha, ha… Ik denk niet dat ik dat persoonlijk aan zou kunnen om zo les te geven, want ik ervaar Yoga als een hartstikke nuchtere les. Er is zelfs geen betere les waar je weer even heerlijk met twee benen op de grond komt te staan. Letterlijk weer even ‘ in het nu’ kunt leven en ervaren hoe je je eigenlijk voelt in plaats van de stem in je hoofd die te vaak de regie overneemt. Kinderen zijn een fantastisch voorbeeld. Zij leven heerlijk in het nu en denken nog niet aan de zorgen van morgen. Echter, door ons drukke leven waarin we van alles moeten, vergeten we wel eens dat we dit in basis allemaal heel goed konden toen we klein waren. Dit vergt uiteraard de nodige oefening, maar als je vaker Yoga beoefent, dan ga je dit zelf ondervinden.

mindfulness

Oorsprong

De geschiedenis van de Yoga gaat duizenden jaren terug. In het begin werd het voornamelijk door mannen beoefend. Hoewel veel mensen nog steeds denken dat het alleen voor vrouwen is, zien we steeds meer mannen de voordelen van Yoga ondervinden, want als je op je yogamat wordt uitgedaagd en je dus je grenzen verlegd, dan kun je dit ook toepassen in je dagelijks leven en op je werk. Tijdens het beoefenen van Yoga maken je hersenen namelijk een neuro chemisch stofje genaamd GABA aan. Dit zorgt voor vertraging in de hersencellen. Deze vertraging treedt bijvoorbeeld ook op wanneer je alcohol drinkt of bepaalde medicijnen inneemt. Zo kan Yoga een gezond alternatief zijn voor het drinken van alcohol of het nemen van medicatie om (werk)stress te verlichten.

Dus, tja. Kom weer eens met beide voeten stevig op de grond, verdrijf de stress en blokkades in je lichaam en laat Yoga toe in je dagelijks leven. Het is een weldaad voor je lichaam en geest.

Namasté

Deze blog is geschreven door: Kristel Vermeulen

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s