Goede voornemens? Begin met hardlopen!


Wist je dat gemiddeld ongeveer 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft? En dat januari de slechtste maand blijkt te zijn om deze goede voornemens waar te maken?

Dat tweede feitje wilde je misschien niet weten, vooral niet als je jezelf daarin herkent. Maar bekijk het eens positief…. misschien is het juist daarom wél leuk om te lezen. Als het je nu (al) niet gelukt is om aan je streven van bijvoorbeeld 3x in de week te sporten te voldoen, dan ben je zeker niet enige! Laten wij (vanaf nu) het tegendeel bewijzen!

Toen ik ooit (volgens mij alweer 6 jaar geleden) met hardlopen begon deed ik dat omdat ik al een jaar geen sport meer had uitgeoefend. Even voor de duidelijkheid: ik leefde niet rond en ongezond. Ik fietste regelmatig naar school, wandelde met de hond en at iedere dag wel 1 of 2 stuks fruit. Toch vond ik dat ik maar weer eens ‘echt’ wat moest gaan doen.

Mijn zus was al enthousiast aan het hardlopen, en mijn andere zus begon ook. Ik dacht, dat kan ik ook! Sneakers, een trainingsbroek, een trui en een das aan. Tja, het was immers januari en soms best wel koud. Ook had ik de start to run podcast van Evy Gruyaert op mijn MP3-speler gezet. En met succes… ik ben nog steeds fanatiek aan het hardlopen!

_DSC9134.jpg

Hierbij de gratis gouden tips voor jullie:

  1. Als je net begint met hardlopen denk dan wel aan je kleding en accessoires. Omdat ik niet wist of hardlopen wel iets voor mij was begon ik op mijn sneakers. Wanneer je serieus aan de gang wilt gaan kun je beter naar een hardloopwinkel om schoenen aan te laten meten. Ook kun je dan beter sportkleding (van sneldrogend materiaal) aantrekken. Het merk Kari Traa is zeer geschikt om in hard te lopen en zit geweldig http://www.hiptothegym.nl/c-3013051/kari-traa/. Daarnaast is het aan te raden om met een hartslagmeter te lopen. De keuze is reuze!
  2. Zorg voor een goede opbouw. Vijf kilometer hardlopen doe je niet in 1 keer trainen. De bestanden van Evi Gruyaert zijn gemakkelijk te downloaden. http://www.start-to-run-mp3.com// Twijfel je over je eigen motivatie en wil je een stok achter de deur? Tegenwoordig zijn er heel veel hardloopgroepjes om te starten met hardlopen. Slim om je hierbij aan te sluiten.
  3. Denk aan de warming-up en cooling down. Dit hoort een verplicht onderdeel te zijn bij iedere training of wedstrijd.
  4. Stel haalbare doelen. Dit kan variëren van bijvoorbeeld minimaal twee keer in de week trainen tot de 5 km lopen binnen een half uur. Een goed doel om mee te starten zou bijvoorbeeld zijn: Binnen 3 maanden kan ik 5 km aan één stuk hardlopen.
  5. Luister naar je lichaam. Let op bij klachten. Hier heb ik gelukkig weinig tot geen ervaring mee (afkloppen), maar helaas komt dit toch regelmatig voor. Ik ben afgestudeerd als lerares, geen dokter. Ik kan je wel aanraden om bij klachten om advies te vragen aan bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Je kunt grote en langdurige blessures maar beter voorkomen. (Anders behoor je straks bij die personen die hun goede voornemens niet waar kunnen maken… en dat wil je natuurlijk niet).
  6. Schrijf je in voor een wedstrijd! Als het regenachtig weer is, het hard waait, of je misschien zelfs een kater hebt dan is het lastig om uit je luie stoel te komen. Met een wedstrijd in het vooruitzicht moet je wel! Je wilt toch zeker niet falen?
  7. Lees en praat Het is leuk om meer tips en ervaringen over het hardlopen te lezen. Er is genoeg te lezen van o.a. RunnersWorld of Girlslove2run. Daarnaast is het wanneer je een mooi doel bereikt hebt ook leuk om dit met andere te delen.

 Good luck!

P.s. Trots op wat je al bereikt hebt? Je mag het als comment toevoegen. En heb je nog een goede motivatietip? Dan is die ook welkom!

Ik ben benieuwd!

Deze blog is geschreven door : Manon van Kessel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s